Bra info om att mäta radon i ditt hus

Oavsett om du ska sälja ditt hus, eller ska köpa ett, så kan det vara bra att kolla upp detta med radonmätning. Har det redan gjorts, eller är det kanske så att du måste se till att göra det själv? Nu finns det inga lagkrav som säger att man måste mäta radon i hus, men det kan vara bra att göra det ändå. Det rekommenderas att du gör en radonmätning om du ska köpa ett hus, ska bygga om ditt hus eller om du ändrar ventilationen eller uppvärmningssystemet. Radonmätning bör även ske om du bygger ett helt nytt hus eller om det har gått 10 år sedan det senast gjorts en mätning.

Du kan mäta radon själv

Du kan om du vill helt på egen hand mäta radon i ditt hus. Det du behöver ha, det är ett mätinstrument. Det kan vara bra att göra en långtidsmätning första gången du mäter. Du kan då beställa dosor, eller mätinstrument från valfri leverantör. Dessa ska du sätta ut i ditt hus och de ska vara där minst 2 månader. När den tiden gått, då ska du skicka dem till ett ackrediterat radonlaboratorium för att få reda på resultatet. Det rekommenderade gränsvärdet ät på 200 Bq/m.

Om du får högt radonvärde

Skulle det vara så att du har högre värde än det rekommenderade gränsvärdet på 200 Bq/m så är det viktigt att du ser till att göra något åt saken. Du kan se till att täta hål, täta sprickor, öka ventilationen eller testa att installera en så kallad radonsug.

Radon i sig är en osynlig och luktfri gas som kan vara mycket farlig för hälsan. Den kan ge lungcancer. Faktiskt är radon den näst vanligaste orsaken till det, efter rökning. Så har du för högt radonvärde, se då till så att du fixar det!